Influencer-historia från 1700-talet

Varifrån kommer egentligen ”influencers”?

Det är äldre än man tror. Redan på 1700-talet sålde keramikern Josiah Wedgewood keramik till det brittiska kungahuset som sedan visade upp det för allmänheten och pratade gott om det. Wedgewood blev känd som en ”kunglig keramiker”, företaget fick fart framåt och är fortfarande ett mycket framgångsrikt företag som heter ”The royal pottery”.

Så man kan säga att ”influencer-eran” redan tittade fram på 1700-talet. På 1800-talet var påven och det brittiska kungahuset influencers då man använde sitt namn för att ge stöd åt patenterad medicin. Dessa personer var både kända och betrodda vilket gjorde att försäljningen av medicin tog fart. På 1900-talet började vi använda fiktiva influencers, exempelvis jultomten som syntes med Coca Cola och flera liknande karaktärer eller tecknade figurer. Dessa skapades som igenkänningsfaktorer för varumärket och uttalade sig i presentationerna – fast de inte var verkliga människor.

Första svenska bloggaren

Ju mer tekniken utvecklas desto mer kunde vi nyttja den i marknadsföring och kommunikation ut i världen. På 2000-talet kom bloggarna till Sverige. Vem som helst kunde sätta ihop innehåll, få följare och därmed förstås få en röst och en påverkansmöjlighet i samhället. Människor som påverkade andra flyttade in på sociala media och en utveckling av det som skulle kallas ”influencers” startade. Den mest kända pionjären blev ”Blondinbella”, Isabella Löwengrip, som startade sin blogg som 16-åring och har byggt upp flera företag via bloggen.

Bloggare blev influencers

Plötsligt var det attraktivt att samverka med bloggare, människor anslöt sig för att ta del av bloggarens vardag, kommentera och dela. Kommunikationen flödade och bloggaren blev ”kompis” med sina följare. Här kryllade det plötsligt av målgrupper för företagen.

Instagram släpptes år 2010 och den första influencern får nog sägas var Caroline Calloway. Hon nyttjade denna plattform för att signera ett bokkontrakt samt släppa berättande texter. Hennes konto fick mycket publicitet eftersom det var ett nytt sätt att berätta.

Många handlar på influencers´ rekommendationer

Internetstiftelsen genomförde en undersökning år 2020 bland internetanvändare över 16 år. 18% hade köpt varor på direkt rekommendation av en influencer. Om man därefter uteslöt männen ur undersökningen steg siffrorna ännu högre. Hela 24% av kvinnorna hade handlat på rekommendation av en influencer, och i gruppen 16-25 år var denna siffra 55%. Detta kan förstås också skalas ner i olika intresseområden, men generellt hamnar mode, smink och flärd som ett av intressena i topp.