Marketing funnel

Vad är ”funnel”? Ett nytt modeord på sociala media?

Kanske, men i så fall ett av de mest intelligenta och användbara begreppen på länge. Kärnan i detta är innehållet som skapas för social medier – content. En så kallad marketing funnel är ett flöde av innehåll som handlar om ett utvalt specifikt ämne, det kan vara bloggposter, bilder, videos och naturligtvis en länk där man kan ta sig vidare till en landningssida för att gå djupare in i ämnet.

Paketera dina möjligheter

”Funnel” betyder att man ”lotsar” eller ”styr” människor i en kanal genom erbjudanden och saker de är intresserade av, de klickar sig vidare fram till landningssida där det kan finnas en större belöning. Att kombinera funnels och influencer marketing är en riktig hit. Man kan exempelvis länka till kommentarer från influencern under resans gång vilket gör att den som slussas igenom kanalen får känslan av att influencern är med på resan och ”rekommenderar” den.

Influencers arbetar olika. Några av dem har sina fasta arbetssätt och erbjudanden medan andra är mycket öppna och dynamiska, allt efter kundens behov. Om du själv är varumärket, om du t ex säljer din kunskap behöver du kanske förmedla en video där du själv pratar och skapar intresse för dig som person. Då fungerar kanske inte ett standarderbjudande och du behöver komma överens med influencern att visa din video eller liknande. Du ska aldrig tumma på ditt varumärke och dess strategiskt uträknade framtoning – det finns flera influencers som är dynamiska och öppna för att arbeta på annat sätt.